søndag 22. november 2015

 Irving Penn

- I denne oppgåva skulle me prsentere ein valfri fotograf. Eg valde å presentere ein kjend amerikansk portrett- og mote fotograf, Irving Penn.

© Condé Nast Publications, Inc.     

Irving Penn vart fødd 16. Juni i 1917 i USA og døde 7. oktober, 2009 i New York. Han var gift med svenskfødde Lisa Fonssagrives Penn, som blei fotografer av Penn i mange av hans beste verk. Penn var blant dei første fotografane til å plasere modellene mot ein enkel grå eller kvit bakgrunn. Kjenneteiknet på hans verk er skarpe portret. Det å produsere forsidebilder vart stort for han. Som 26 åring vart han fotograf for motemagasinet Vogue, og hans første verk til motebladet var i 1943. Gjennom heile karrieren hans kan han visa til 150 forsidebilder i Vogue. Det spesielle her er reine fine fotografi med skarp utsjånad. Dei svart/kvite bileta er kjend for djupe kontrastar.

I 1950 grunnla Penn sitt eige studio i New York og begynnte å lage reklame fotografier. Penn hadde også den norske fotografen Johs. Bøe som assistent i åra 1981-1983. Irving Penn var ein inflytelsesrik person med gode eigenskapar. Han fekk kjendiser og andre til å engasjere seg under fotograferinga, og dette resulterte i gode, enkle bileter med innlevelse. Personligheten til den enkelte kom godt fram. Grått/kvit bakgrunn var ikkje kjedeleg i Irving Penn sine verk.

 





  

















De fleste av disse arbeidene ble donert til Moderna Museet i 1995 av Penn selv, til minne om sin kone, svenskfødte Lisa Fonssagrives-Penn.





















































  







Penn likte best å plassere modellene sine forann nøytrale bakgrunner, effekten av dette var å få fram den rette følelsen og kontrasten i bileta. 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar